Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Различен Тутманик с Картофи и Праз

Различен Тутманик с Картофи и Праз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Различен Тутманик с Картофи и Праз
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Смело може да наречете тази вкусотия Цар на тутманиците - разкошен, ароматен, неустоим"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 600 г
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 25 г прясна
  • олио - 2 с.л.
  • свинска мас - 90 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • Плънка
  • праз - 300 г
  • картофи - 500 г
  • черен пипер - 2 щипки, млян
  • розмарин - 1 щипка
  • олио - за пържене
  • топено сирене - 150 г
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете живата мая във леко затопленото прясно мляко с разтворена в него лъжица захар. Разбъркайте добре и оставете да шупне, покрита с кърпа за около 7-8 минути.

Пресейте брашното и солта в купа и направете кладенче в средата. В него сипете олиото, малка част от маста, едното яйце и белтъка на второто (жълтъка заделете за намазване накрая) и шупналата мая. Замесете гладко и еластично тесто и го оставете да втаса за около 1 час или докато удвои/утрои обема си.

През това време пригответе плънката, като нарежете картофите на тънки люспи и ги сложите да се запържат във олиото. Щом омекнат, добавете към тях праза, нарязан на дребно, две супени лъжици вида и две щедри щипки сол. Оставете зеленчуците да се задушат и омекнат добре. Хубаво е да хванат и лек загар.

Оставете плънката да изстине.

Втасалото тесто разделете на 4 части. Всяка оформете на топка, като топвате в остатъка от разтопената мас и после разтегляте или разточвате на кора. Върху всяка кора разпределяйте още от маста и плънката с праз и картофи и накъсвайте парченца от топеното сирене.

Завивайте на охлювче и поставяйте в намазнена или покрита с хартия за печене тава (около 25-26 см диаметър). Оставете да втаса отново за 30-40 минути на топло.

След като тутманикът е бухнал и втасал повторно, намажете го с разбития с няколко капки вода жълтък и изпечете на 180 градуса за 30 минути или до суха клечка. През последните 10-15 минути може да намалите градусите на 160, ако видите, че бързо хваща златист загар.

Готовия тутманик намажете с мас, ако ви е останала, и покрийте с кърпа за 15 минути.

Може да консумирате топъл или изстинал - страхотно вкусен!

Различният Тутманик с Картофи и Праз е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: