Начин на приготвяне
В купа се смесва маята и топлата вода, разбърква се и се прибавя 2 с.л. от брашното. Оставя се да втаса за 15-30 мин. Закваската трябва да е шупнала много хубаво, да стане като желатинова смес.
В голяма купа се изсипва брашното, прави се кладенче и се изсипва шупналата мая. Прибавя се яйцето и в началото се работи само с вилица, без да се събира наоколо брашното, разбъркването става само в самото кладенче.
Прибавя се канелата, индийското орехче, солта, настърганата портокалова кора, захарта, портокаловият сок и разтопеното масло.
Бавно започва да се разбърква тестото с лъжица, като малко по-малко се включва и брашното.
След като се образува грубо тесто, се изважда и поставя върху плот, поръсен с брашно, и измесването продължава с ръце за 10 мин, докато тестото стане меко и еластично.
Готовото тесто се прехвърля в леко намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса за 2 часа.
Втасалото тесто се изважда върху плот, поръсен с брашно, потупва се с длани и се оформя на груб правоъгълни. От едната страна се прегъва към следата, също и от другата към средата, така че да се оформи руло. Рулото се дели на 4 парчета, като едното парче е малко по-малко от другите. То се заделя, оформя се на топка и се оставя настрана.
Другите три парчета тесто се оформят на топки. Поставят се в плоска тава, покрита с хартия за печене, и с пръсти леко се притискат надолу.
Заделеното парче тесто леко се напудря с брашно и се дели на 6 равни малки парчета, те са за декорацията на топките тесто в тавата. От всяко малко парче тесто се оформя груб фитил, може и да е с малки бабуни по него, това не е проблем и така трябва да бъде.
Топките тесто в тавата с пръст се намазват с вода, като линия, която е на кръст, и точно там се поставят фитилите, за да залепнат. Излишното тесто от фитила се отстранява, скъсва се. Събира се остатъка от скъсаното тесто и се оформя на малки топки, които се поставят точно по средата на всеки кръст.
Оставят се да втасат за 1 час.
Намазват се с яйцето разбито с малкото вода.
Хлябът се пече на 180 гладуса - около 25 мин.
Изважда се от фурната и се намазва с 2 ч.л. разтопено масло.
Пухкавият Мексикански Хляб е готов.
Забележка: Това е обреден мексикански хляб, нарича се Dey of the Dead Mexican Bread. След изпичане стават много красиви малки златисти топки.