Начин на приготвяне
Фурна - 170 градуса.
Две плоски тави, покрити с хартия за печене.
В купа се смесват брашното, канелата, захарта, солта и бадемовото брашно.
В купата на миксера или ръчен такъв се разбива маслото със захарта, докато стане на трохи. Работи се на бавна скорост на миксера. Добавя се яйцето, ванилията и на три пъти се добавят и сухите съставки. Разбива се на средна скорост на миксера за около 3 мин да се образува хубава топка тесто.
Изважда се тестото и се завива във фолио. Охлажда в хладилник най-малко за 1 час или се оставя за 1 нощ.
Когато е добре охладено с точилка се разточва върху леко набрашнен плот и с набрашнени формички се изрязват фигури по избор. Изрезките отново се събират, охлаждат и разточват. Половината фигури се оставят за основа, а другите се изрязват по средата с мъничка формичка.
Така оформените сладки се подреждат в тавата върху хартията и се оставят на студено, докато загрее фурната. Това спомага да се запази формата им при изпичане.
Пече се на 170 градуса за около 10 мин или докато крайчетата им леко порозовеят. Охлаждат се напълно.
Така приготвените сладки могат да преседят дълго време, преди да им се постави желан пълнеж от сладко от малини, което е традиция при тези бисквити, като се намазва внимателно долната основа на бисквитката, а прорязаните горни преди да се захлупят, се напудрят с пудра захар. Леко се притискат.
Бадемово брашно може да се приготви от обелени и изсушени бадеми, поставени в блендер и смлени. Може да се замени и с лешниково, като също така са предварително обелени и изсушени на стайна температура или във фурната на 100 градуса.
Може да се доведе тестото до трохи или с вилица, или с ръчен блендер, но тук съм посочила приготвянето му направо в миксер за по-бързо.