Начин на приготвяне
Свинската глава, почистена и сцепена на 3-4, се слага в тенджера под налягане. Налива се вода, да покрива главата и се слага 1 равна супена лъжица сол.
След като заври водата, главата се вари 40-50 минути. Оставя се малко да изстине и се отделя месото от кокала.
В тенджера (моята е 3 л) се слага нарязаното месо, прелива се бульонът, като се прецежда. Лукът, морковът и чушката се наситняват и се слагат в тенджерата също.
Слага се и зеленчуковият микс. Остава се да заври и се прибавя фидето. Подправя се с черен пипер и чубрица.
В малък съд се слага олиото и се слага 1 ч.л. червен пипер, леко да се запържи. Прибавя се към тенджерата със супата.
Когато фидето омекне, тенджерата се измества от котлона.
В купа се разбиват жълтъкът и киселото мляко. От горещият бульон се взема и се сипва на тънка струя към млякото с жълтък. Бърка се енергично. След като се темперира млякото, сместа от купата се връща в тенджерата и се бърка отново.
По желание може да се счукат няколко скилидки чесън, подправени с малко оцет, и да се добавя към свинската супа.
Супата от свинска глава в тенджера под налягане е готова.