Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Багети»Домашни френски багети

Домашни френски багети

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Домашни френски багети4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Сега разбирате защо всички са влюбени във френския хляб"

Необходими Продукти

  • мая - 11 г, суха
  • топла вода - 500 мл
  • захар - 1 щипка
  • сол - 2 ч.л.
  • брашно - 930 г бяло
  • царевично брашно - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса.

Плоска тава, покрита с хартия за печене и поръсена с царевично брашно.

Сухата мая се разтваря във водата с щипка захар. Оставя се да шупне за около 10 мин.

Брашното се пресява и се смесва със солта, след което се изсипва шупналата мая. Измесва се тесто, което да не лепи по ръката, ако е прекалено сухо, е възможно да се добави още малко вода, но на капки.

Оставя се да втаса в леко намаслена купа, покрито с фолио, за 1 час. Втасалото тесто много леко се премесва, за да излезе въздухът от него. Дели се на 4 равни части, които се оформят на фитили с дължина 30-32 см.

Подреждат се в тавата и се правят разрези с тънък нож в диагонал. Поръсват се с царевично брашно. Оставят се да втасат отново за около 20 мин.

Пече се на 200 градуса около 20-25 мин, като във фурната се поставя и купичка с топла вода. Охлаждат се върху решетка.

Източник: My Cooking Book

Разкошни френски багети, изключително лесни с много хрупкава коричка, а отвътре на места са кухи - така, както трябва да е една френска багета.

Продуктите са разделени на две и се получават по 360 г всяка.

Работи се изцяло в миксер, след като беше измесено тестото, се изважда от миксера и се удря в плота, като се захваща едната му страна, удря се, тестото се разтегля, отново се събира, и се удря в плота отново. Това се повтаря няколко пъти - около 20, което довежда до много еластично и едновременно пухкаво и гладко тесто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: