Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Багети»Френска багета с масло и чесън

Френска багета с масло и чесън

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Френска багета с масло и чесън2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2
"Френска багета с масло и чесън - и така да си я хапнете, няма да сбъркате"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г, бяло
  • топла вода - 300 мл
  • мая - 2 ч.л., суха
  • сол - 1/2 ч.л.
  • масло - 100 г, стайна температура
  • чесън - 2 скилиди
  • магданоз - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се изсипва водата и се прибавя маята. Разбърква се и се оставя за 10-15 мин да шупне.

Смесва се брашното и солта, разбърква се и половината от него се прибавя към водата с маята.

Разбърква се, покрива се и се оставя да втаса най-малко за 4 часа. Това е предварителната закваска.

След това време се добавя и другото брашно. Тестото е твърде лепкаво и може да се добави още много малко брашно. Измесва се с ръка за около 10 мин, като се приплъзва върху плота, отново се събира и се приплъзва. След време ще бъде хубаво, гладко и еластично. Оформя се на топка, покрива се и се оставя да втаса за 1 час.

Втасалото тесто се изважда от купата, потупва се с ръце и се дели на две равни части. Всяка част се оформя на правоъгълник с размер 15/8 см.

Долната трета се сгъва към средата, също и горната трета към средата. Тази стъпка се повтаря три пъти на парче тесто. След всяко сгъване на тестото отново се оформя на правоъгълник и последователно се сгъва. По този начин се разгъва тестото в дължина.

Готовите багети се поставят в предварително приготвен улей от хартия, за да не се разливат при печенето. Оставят се да втасат за около 30 мин.

Прорязват се по-дълбоко в диагонал с остър нож.

Във фурната, преди да се загрее, се поставя на дъното широка и по-дълбока тава пълна с вода.

Тя е необходима за овлажняването на багетите по време на печенето.

Пече се на 220 градуса за около 15-20 мин.

Предварителната закваска може да се приготви от предната вечер, да се остави на студено и да се изработят багетите на другата сутрин. Времето като часове не е толкова от значение, важното е да има предварителна закваска.

КРЕМ ОТ МАСЛО

Маслото със стайна температура се разбива с миксер. Добавя се сол, черен пипер и пресован чесън и наситнен магданоз. Хубаво се разбива до крем.

Готово изпечената багета се срязва през средата, но внимателно, за да не се нарани кората, и се пълни с ароматното масло. Завива се плътно в алуминиево фолио и се поставя във фурната на 175 градуса за 10 мин.

Френската багета с масло и чесън е много вкусна!

Ако и вие сте почитатели на френската кухнята, опитайте непременно рецептите ни за крем брюле, тарт татен или любимия крем карамел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: