Начин на приготвяне
В купа се изсипва водата и се прибавя водата. Разбърква се и се оставя за 10-15 мин да шупне.
Смесва се брашното и солта, разбърква се и половината от него се прибавя към водата с маята.
Разбърква се, покрива се и се оставя да втаса най-малко за 4 часа. Това е предварителната закваска.
След това време се добавя и другото брашно. Тестото е твърде лепкаво и може да се добави още много малко брашно. Измесва се с ръка за около 10 мин, като се приплъзва върху плота, отново се събира и се приплъзва. След време ще бъде хубаво, гладко и еластично. Оформя се на топка, покрива се и се оставя да втаса за 1 час.
Втасалото тесто се изважда от купата, потупва се с ръце и се дели на две равни части. Всяка част се оформя на правоъгълник с размер 15/8 см.
Долната трета се сгъва към средата, също и горната трета към средата. Тази стъпка се повтаря три пъти на парче тесто. След всяко сгъване на тестото отново се оформя на правоъгълник и последователно се сгъва. По този начин се разгъва тестото в дължина.
Готовите багети се поставят в предварително приготвен улей от хартия, за да не се разливат при печенето. Оставят се да втасат за около 30 мин.
Прорязват се по-дълбоко в диагонал с остър нож.
Във фурната, преди да се загрее, се поставя на дъното широка и по-дълбока тава пълна с вода.
Тя е необходима за овлажняването на багетите по време на печенето.
Пече се на 220 градуса за около 15-20 мин.
Предварителната закваска може да се приготви от предната вечер, да се остави на студено и да се изработят багетите на другата сутрин. Времето като часове не е толкова от значение, важното е да има предварителна закваска.
КРЕМ ОТ МАСЛО
Маслото със стайна температура се разбива с миксер. Добавя се сол, черен пипер и пресован чесън и наситнен магданоз. Хубаво се разбива до крем.
Готово изпечената багета се срязва през средата, но внимателно, за да не се нарани кората, и се пълни с ароматното масло. Завива се плътно в алуминиево фолио и се поставя във фурната на 175 градуса за 10 мин.
Френската багета с масло и чесън е много вкусна!
Източник: Bread Kitchen