Домашен Ябълков Оцет без Консерванти

Албена АсеноваАлбена АсеноваМастър Шеф68376121596
26/04/2018
"Заложете на домашния оцет - само така може да сте сигурни, че туршиите ви няма да се развалят "
Приготвяне60 мин.
Общо60 мин.
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо131 970
  • Преглеждания за месеца9334
  • Преглеждания за седмицата1456
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • ябълки 4 кг сладки
  • захар - 200 г
  • около - 3.5 - 4 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За хубав домашен оцет са необходими добре узрели сладък сорт ябълки. Те се измиват, нарязват на средно големи парчета, като се махат само дръжките. Сърцевината със семки трябва да остане.

Нарязаните ябълки се слагат в голям стъклен съд. Може да се използват трилитрови буркани. Заливат се с топла (не гореща) вода, в която предварително е разтворена захарта, така че да ги покрие или един пръст над тях. Захарта успешно може да се замени с мед.

Водата и ябълките се разбъркват помощта на дървена лъжица. Съдът се покрива с марля и се слага на светло, проветриво място.

В продължение на 10 дни ябълките се разбъркват с дървената лъжица поне два пъти на ден. Неприятната част е, че при ферментацията се развъждат виненки.

След като изминат десет дни, течността се прецежда през марля и пак се връща в измитите предварително стъклени съдове, които отново се покриват с марля, защото ферментацията все още не е приключила.

Оцетът се оставя така още за трийсет дни, за да узрее. След това се прецежда и се разпределя в стъклени бутилки, в които ще се съхранява.

За да се ускори ферментацията, може да се сложи оцетна гъба, ако сме си я запазили от предната година.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сергей Анчев
Сергей Анчев
04.11.2019 17:17
Много е вероятно по тази рецепта да се получи не оцет, а просто едни вкиснали ябълки, които много хора вземат за оцет и го пият за здраве...
0
0