Домашен Ябълков Оцет без Консерванти

Албена АсеноваАлбена АсеноваМастър Шеф67175921505
26/04/2018
"Заложете на домашния оцет - само така може да сте сигурни, че туршиите ви няма да се развалят "
Приготвяне60 мин.
Общо60 мин.
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо57 632
  • Преглеждания за месеца4375
  • Преглеждания за седмицата330
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • ябълки 4 кг сладки
  • захар - 200 г
  • около - 3.5 - 4 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За хубав домашен оцет са необходими добре узрели сладък сорт ябълки. Те се измиват, нарязват на средно големи парчета, като се махат само дръжките. Сърцевината със семки трябва да остане.

Нарязаните ябълки се слагат в голям стъклен съд. Може да се използват трилитрови буркани. Заливат се с топла (не гореща) вода, в която предварително е разтворена захарта, така че да ги покрие или един пръст над тях. Захарта успешно може да се замени с мед.

Водата и ябълките се разбъркват помощта на дървена лъжица. Съдът се покрива с марля и се слага на светло, проветриво място.

В продължение на 10 дни ябълките се разбъркват с дървената лъжица поне два пъти на ден. Неприятната част е, че при ферментацията се развъждат виненки.

След като изминат десет дни, течността се прецежда през марля и пак се връща в измитите предварително стъклени съдове, които отново се покриват с марля, защото ферментацията все още не е приключила.

Оцетът се оставя така още за трийсет дни, за да узрее. След това се прецежда и се разпределя в стъклени бутилки, в които ще се съхранява.

За да се ускори ферментацията, може да се сложи оцетна гъба, ако сме си я запазили от предната година.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар