Начин на приготвяне
Беше тиха ранна утрин, градът тънеше в мрак и блажено кротуваше в леглата. Въздухът вече лъхаше на лято, вятърът галеше приятно, природата дишаше дълбоко, топло и спокойно.
Сигурна съм, че снимките и рецептата ще разпалят въображението ви и ще ви върнат към творбата на великия Бредбъри.
Набраните цветове от глухарчето почистваме от зелените дръжки.
Кипваме вода в емайлирана тенджера и поставяме растението в нея. След 5 минути я отстраняваме от огъня и я оставяме да престои за едно денонощие на хладно. Прецеждаме течността в по-голям съд.
Поставяме отварата на котлона и след като течността заври, прибавяме захарта.
Стафидите смиламе в блендер на ситно. Добавяме ги заедно с кората на цитрусовите плодове, обелената кора от ябълката и карамфила. Варим 25 минути. Оставяме я да се охлади и прецеждаме.
Маята активираме в малко топла вода. Прибавяме я към течността, като внимаваме температурата им да е еднаква.
Изцеждаме и добавяме сока от плодовете. Разбъркваме и пресипваме в чисти и сухи бутилки (след като ги измия, ги поставям във фурната). Отгоре поставяме марличка, прикрепена с ластик. Оставяме ги на сенчесто място, за да ферментира за 3 дни.
След като домашното вино е готово, съхранявайте бутилките плътно затворени.
С течение на времето цветът ще се избистри и ще стане леко прозрачен.
Аз съхранявам виното от глухарчета в стъклена дамаджана.
Коментари