Начин на приготвяне
Този пикантен северно-африкански сос е предназначен за риба. Влиза в състава и на рибните салати с характерната за него нотка на ароматни подправки и лютивата Хариса.
Обелваме червения лук и го поставяме в лист намазнено алуминиево фолио.
Изпичаме го във фурната за около 10 минути на 200 градуса. След като се охлади, го пюрираме, смесвайки го с лютивата паста.
Стриваме чесъна в хаванче със сол. Зелените подправки режем на едро.
Прясната люта чушка нарязваме на тънки шайби.
Смесваме съставките в подходяща купичка. Разбиваме зехтина с 2 с.л. от лимоновия сок и малко настъргана кора от цитруса.
Добавям и малко мед, за да притъпя леко лютивата нотка в соса и да подобря неговите вкусови качества и текстура.
Овкусяваме соса за риба със сол, кимион и черен пипер на вкус.
Сосът Чермула е готов.