Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Сьомга с червена леща и сос Чермула

Сьомга с червена леща и сос Чермула

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сьомга с червена леща и сос Чермула
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Специално за разкошна сьомга е хубаво да си остане сочна, а не пресушено и много препечена."

Необходими Продукти

  • сьомга - 500 филе
  • червена леща - около 150 г
  • куркума - 1/2 ч.л.
  • кориандър - 2 стръка, листата
  • кимион - 1 - 2 щипки
  • сок от лимон - от 1/2 цитрус
  • зехтин - на вкус
  • сол - на вкус
  • кайенски пипер - 1 щипка
  • чесън - 1 скилидки
  • За сос Чермула
  • чесън - 2 скилидки
  • кориандър - 5 стръка пресни листа или 2 с.л. сушени
  • червен пипер - 1 ч.л. сладък
  • червен пипер - 1/2 ч.л. лют
  • кимион - 2 щипки
  • сок от лимон - от 1 лимон
  • зехтин - около 50 мл или повече
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе червената леща, като я сварите до готовност във вода с лъжичка куркума. Готова е за по-малко от 15 минути, но все пак зависи и от големината на зрънцата.

След като е готова, я отцедете добре и овкусете със сол, лимонов сок, кимион, накълцани листа кориандър и зехтин.

За сос Чермула счукайте в хаванче чесъна със солта, кимион и лют пипер. Добавяйте постепенно сладкия червен пипер, лимонов сок и зехтина.

Накрая добавете накълцайте листа кориандър или сушен такъв.

Разбъркайте добре и намажете обилно сьомгата. Ако остане сос го запазете за сервиране накрая.

Оставете рибата да се маринова за 30 минути, след това я завоите в алуминиево фолио и изпечете в загрява на 200 °C фурна за 30 минути - последните 10 минути нека е открита.

Времето за гответе се отнася за голямо и дебело парче сьомга, затова ако вие имате по малки и тънки филета, трябва да печене по-малко време. Зависи и колко пресечена обичате рибата. Специално за разкошна сьомга е хубаво да си остане сочна, а не пресушено и много препечена.

Сервирайте топлата сьомга с червена леща и Чермула.

Добър апетит!

Бележка:

Може да направите повече леща, ако искате по- големи и богати порции.

Самата червена леща може да се овкуси и със соса Чермула, ако направите малко повече като количество, така или иначе съставките са почти еднакви.

Няма да станат еднакви вкусовете на лещата и на рибата, защото сами по себе си те са много различни, дори и да се подправят с един и същи сос, той само подчертава автентичните им аромати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: