Начин на приготвяне
Пригответе червената леща, като я сварите до готовност във вода с лъжичка куркума. Готова е за по-малко от 15 минути, но все пак зависи и от големината на зрънцата.
След като е готова, я отцедете добре и овкусете със сол, лимонов сок, кимион, накълцани листа кориандър и зехтин.
За сос Чермула счукайте в хаванче чесъна със солта, кимион и лют пипер. Добавяйте постепенно сладкия червен пипер, лимонов сок и зехтина.
Накрая добавете накълцайте листа кориандър или сушен такъв.
Разбъркайте добре и намажете обилно сьомгата. Ако остане сос го запазете за сервиране накрая.
Оставете рибата да се маринова за 30 минути, след това я завоите в алуминиево фолио и изпечете в загрява на 200 °C фурна за 30 минути - последните 10 минути нека е открита.
Времето за гответе се отнася за голямо и дебело парче сьомга, затова ако вие имате по малки и тънки филета, трябва да печене по-малко време. Зависи и колко пресечена обичате рибата. Специално за разкошна сьомга е хубаво да си остане сочна, а не пресушено и много препечена.
Сервирайте топлата сьомга с червена леща и Чермула.
Добър апетит!
Бележка:
Може да направите повече леща, ако искате по- големи и богати порции.
Самата червена леща може да се овкуси и със соса Чермула, ако направите малко повече като количество, така или иначе съставките са почти еднакви.
Няма да станат еднакви вкусовете на лещата и на рибата, защото сами по себе си те са много различни, дори и да се подправят с един и същи сос, той само подчертава автентичните им аромати.