Начин на приготвяне
Лападът се измива и почистваме листата от средната жилка. Попарваме го в подсолена кипяща вода за 2 минути. Изваждаме го с решетъчна лъжица и след като се охлади, го нарязваме на едро.
В зехтина сотираме ситно нарязаните зелен лук и чесън. Добавяме лапада и задушаваме за кратко. Оставяме ги настрана.
В предвиденото количество бульон (вода) се сваряват измитите, почистени и нарязани корени от магданоз, моркова и настърганите домати.
Прибавяме ориза и задушените лапад и лук. Супата къкри на слаб огън 10-15 минути. Овкусяваме със сол, черен пипер и нарязан джоджен. Поставяме я в блендер и пюрираме до гладкост.
Ореховите ядки запичаме за кратко на тефлонов тиган.
Сервираме кремсупата топла, поръсена с орехови ядки, няколко капки студено пресован зехтин и гарнирана с цедено кисело мляко.