Начин на приготвяне
Заекът се нарязва на парчета и се поръсва с черен пипер и сол, след което се запържва в сгорещена мазнина от всички страни, до получаването на златиста коричка.
Месото се изважда и в същата мазнина се запържват леко, за около 4 мин, нарязаните на едро лук и морков, заедно със ситно нарязаната целина. Добавят се гъбите, нарязани на полумесеци и за около 5 мин се запържват и те.
В предварително намаслена тава, в която ще печете, сложете нарязаните на едро картофи, а върху тях изсипете запържените зеленчуци и добавете скилидите чесън. Върху зеленчуците наредете месото и го залейте с виното.
Покрийте плътно тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 мин. След това намалете фурната на 180 градуса и печете още 65 мин.
В отделен съд овкусете доматения сок със сол, черен пипер, захар и червен пипер и го оставете на котлона да заври, докато почти половината изври.
След като соса е готов, маха се фолиото от заека и се залива с доматения сос и се оставя още за около 30 минути във фурната без фолио.