Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Печен заек»Гергьовденски заек по селски

Гергьовденски заек по селски

DenitsaDenitsa
Помощник Готвач
823501281
Гергьовденски заек по селски4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
130 мин.
Общо
160 мин.
Порции
8
"Когато няма агне, и заекът е агне - вижте как се прави Заек по Гергьовски"

Необходими Продукти

  • заек - 1 бр.
  • моркови - 5 бр.
  • лук - 1 голяма глава
  • картофи - 7 бр.
  • печурки - 250 г
  • доматен сок - 300 мл от консерва
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • целина - прясна
  • червен пипер - 1 с.л.
  • магданоз - пресен
  • бяло вино - 60 - 70 мл
  • олио - 2 и 1/2 с.л.
  • черен пипер - 1/2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заекът се нарязва на парчета и се поръсва с черен пипер и сол, след което се запържва в сгорещена мазнина от всички страни, до получаването на златиста коричка.

Месото се изважда и в същата мазнина се запържват леко, за около 4 мин, нарязаните на едро лук и морков, заедно със ситно нарязаната целина. Добавят се гъбите, нарязани на полумесеци и за около 5 мин се запържват и те.

В предварително намаслена тава, в която ще печете, сложете нарязаните на едро картофи, а върху тях изсипете запържените зеленчуци и добавете скилидите чесън. Върху зеленчуците наредете месото и го залейте с виното.

Покрийте плътно тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 мин. След това намалете фурната на 180 градуса и печете още 65 мин.

В отделен съд овкусете доматения сок със сол, черен пипер, захар и червен пипер и го оставете на котлона да заври, докато почти половината изври.

След като соса е готов, маха се фолиото от заека и се залива с доматения сос и се оставя още за около 30 минути във фурната без фолио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: