Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтета на шиш с два вида сос и гарнитура

Кюфтета на шиш с два вида сос и гарнитура

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6701
Кюфтета на шиш с два вида сос и гарнитура
Снимка: Ася Заевска
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Гениално предложение за всички, които имат студена бира и се чудят с какво да я гарнират"

Необходими Продукти

  • За млечния сос
  • краставици - 250 г
  • чесън - 1 скилидка
  • кисело мляко - 300 г
  • сол
  • За кюфтенцата
  • лук - 2 глави
  • кайма - 600 г
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 30 г
  • кимион - 2 ч.л. млян
  • чубрица - 1 щипка
  • сол
  • За зеленчуковия сос
  • тиквички - 1 бр.
  • босилек - 1/2 връзка (пресен)
  • розмарин - 2 стръка (пресен)
  • домати - 1 консерва (голяма)
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • вода - 150 мл.
  • олио - 3 с.л.
  • За гарнитурата
  • картофи - 4 бр. (големи)
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол
  • чесън - 2 скилидки
  • масло - 50 г
  • вода - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с приготвянето на млечния сос:

Измиваме, обелваме и минаваме на едро ренде краставицата. Прехвърляме я в купа и към нея добавяме скълцаната скилидка чесън, киселото мляко и солта. Разбъркваме добре и прибираме в хладилника, като покриваме купата със свежо фолио.

Следва приготвянето на кюфтенцата:

Обелваме и нарязваме на ситно лука. Половината от него разбъркваме с каймата, яйцето, брашното и подправките. От тази смес оформяме кюфтенца и ги набождаме внимателно на шишчета. Печем ги на скара от двете страни до готовност, след което ги увиваме в алуминиево фолио, за да останат топли.

Започваме да приготвяме зеленчуковия сос:

Измиваме, подсушаваме и нарязваме на дребно тиквичката. Пресните подправки, също. Загряваме олиото в дълбок тиган и ги прехвърляме в него заедно с останалия 1/2 кромид лук. Запържваме за 2-3 минути (бъркаме непрекъснато).

Доматите от консервата нарязваме и също добавяме в тигана. Разбъркваме и намаляваме огъня. Прибавяме кубчето бульон, малко сол и 150 мл вода. Оставяме да къкри така за около 15 мин. или докато сосът се сгъсти достатъчно.

За гарнитурата:

Измиваме, обелваме и нарязваме на не много големи кубчета картофите. Прехвърляме ги йена и ги овкусяваме с нарязаните на едро скилидки чесън, сол и червен пипер. Отгоре разпределяме маслото, добавяме водичката, захлупваме и печем на 200 градуса за около 50 минути.

Поднасяме кюфтенцата с двата вида сос и гарнитурата от ароматни, задушени картофи. Да Ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: