Начин на приготвяне
Започваме с приготвянето на млечния сос:
Измиваме, обелваме и минаваме на едро ренде краставицата. Прехвърляме я в купа и към нея добавяме скълцаната скилидка чесън, киселото мляко и солта. Разбъркваме добре и прибираме в хладилника, като покриваме купата със свежо фолио.
Следва приготвянето на кюфтенцата:
Обелваме и нарязваме на ситно лука. Половината от него разбъркваме с каймата, яйцето, брашното и подправките. От тази смес оформяме кюфтенца и ги набождаме внимателно на шишчета. Печем ги на скара от двете страни до готовност, след което ги увиваме в алуминиево фолио, за да останат топли.
Започваме да приготвяме зеленчуковия сос:
Измиваме, подсушаваме и нарязваме на дребно тиквичката. Пресните подправки, също. Загряваме олиото в дълбок тиган и ги прехвърляме в него заедно с останалия 1/2 кромид лук. Запържваме за 2-3 минути (бъркаме непрекъснато).
Доматите от консервата нарязваме и също добавяме в тигана. Разбъркваме и намаляваме огъня. Прибавяме кубчето бульон, малко сол и 150 мл вода. Оставяме да къкри така за около 15 мин. или докато сосът се сгъсти достатъчно.
За гарнитурата:
Измиваме, обелваме и нарязваме на не много големи кубчета картофите. Прехвърляме ги йена и ги овкусяваме с нарязаните на едро скилидки чесън, сол и червен пипер. Отгоре разпределяме маслото, добавяме водичката, захлупваме и печем на 200 градуса за около 50 минути.
Поднасяме кюфтенцата с двата вида сос и гарнитурата от ароматни, задушени картофи. Да Ви е сладко!