Начин на приготвяне
Кафявият ориз се накисва за 1 час в студена вода.
Празът се реже на малки парченца и се задушава до пълно омекване във зехтина с малко сол и 1-2 с.л. вода.
Сипва се ориза - добре отцеден и се запържва за минута две при непрестанно бъркане, след което се налива вода според указанията на производителя взависимост от вида, който използвате.
За моя ми беше нужна 2.5 обемни части течност на 1 обемна част ориз, но при някои е нужно повечко. Сипва се зеленчуковата подправка.
Вари се на умерен огън и когато водата почти е извряла се слагат мидите и маслините - обезкостени и нарязани на едро. Когато се отворят морските дарове, ястието е готово.
Захлупете го с капак за 5 минути, след което сервирайте поръсвайки всяка порция с накълцани на едро босилекови листа.
Добър апетит!
Съвет: По желание може да си приготвите мидите отделно и да ги прибавите към ястието накрая без черупките.
Аз съм сторила това само със черните миди, чиито черупки са по- големи, за да е по-лесно за консумация.