Плетена пита за Гергьовден

06/05/2018
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру225885882918
Приготвяне50 мин.
Готвене40 мин.
Общо90 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо387
  • Преглеждания за месеца114
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • вода - 200 мл хладка
  • свежа мая - 20 г
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • кисело мляко - 150 г
  • захар - 1 с. л.
  • сол - 1 ч. л.
  • олио - 3 с. л.
  • мас - 1 с. л. мека
  • пълнозърнесто брашно - 5 с. л.
  • бяло брашно - за средно меко тесто
  • извара - 150 г
  • зехтин - за намазване
  • семена - микс
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в хладка вода със захарта, разбърква се и оставяме да се активира. С останалите продукти, без изварата, се замесва средно меко тесто.

Покрива се с фолио и оставяме на топло да втаса 40-50 минути. Разделя се на две части, като едната е малко по-голяма от другата.

Голямото тесто се разточва на правоъгълник, намазваме със зехтин и поръсваме с извара. Навива се руло и нарязваме на триъгълници, които се нареждат върху хартия за печене по стените на тавата.

Останалото тесто се разточва на елипса, от двете страни се срязва на ленти, в средата поставяме извара и лентите се сплитат. Полученото плетено руло се навива на охлюв в тавата за център.

Оставя се да втаса още 20 минути и намазваме с разбит жълтък с малко олио и вода. Поръсваме семена, печем в загрята фурна 170 градуса до златисто.

Изважда се върху решетка, намазваме с четка с зехтин и оставяме покрита с кърпа. Поднасяме на трапезата и добър апетит! подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар