Рогчета с пълнозърнесто брашно

07/05/2018
"Даже са по-вкусни с ръжено брашно, да си знаете "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 239
  • Преглеждания за месеца100
  • Преглеждания за седмицата16
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • пълнозърнесто брашно - 200 г пшенично
  • пълнозърнесто лимецово брашно - 100 г
  • бяло брашно - 2 - 3 с.л. за маята + още за поръсване на плота
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 2 с.л. +за намазване
  • мая - 18 г. прясна
  • захар - 1 с.л. равна
  • сол - 1 с.л. равна
  • вода - 125 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • плънка - 150 г сирене, кашкавал, моцарела или тофу
* мерки и количества
Рогчета

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята, захарта и около 2 с.л. бяло брашно във водата, леко затоплена. Покрийте с кърпа и оставете на топло за 7-8 минути.

2. Пресейте в купа двата вида пълнозърнесто брашно - накрая ще ви останат частици, които няма как да преминат през ситото, но тях просто изсипете отгоре.

Формирайте кладенче и в него чукнете яйцето, заделяйки половината от жълтъка за намазваме накрая. Сложете и олиото, солта, киселото мляко и шупналата мая.

3. Замесете тесто, като добавяте по малко бяло брашно докато получите гладка, средно мека топка. Прехвърлете на леко набрашнен кухненски плот и месете от 5 до 10 минути.

4. Намажете хубаво тестото със олио и разточете на сравнително тънка кора. Разпределете от избраната от вас плънка (аз съм сложила настъргана зряла моцарела, която се топи и остава само вкусът й).

5. Завийте на стегнато рулце, което разрежете напречно на 5 парченца. Прищипвайте краищата на всяко, за да не се разтече плънката при печенето и завивайте на рогче.

6. Подредете 5-те рогчета в тавичка, покрита с хартия за печене, или намазнена. Оставяйте разстояние между тях. Оставете да втасат за около 1 час или докато бухнат и удвоят обема си (пълнозърнестото брашно не бухва много, имайте го впредвид).

7. Намажете втасалите рогчета със разбития с малко олио и капки вода жълтък. По желание поръсете със сусам. Поставете в студена фурна и включете на 180 градуса без вентилатор. Печете така докато почервенеят - около 28-30 минути.

8. След като извадите от фурната покрийте с чиста кърпа за 10-15 минути.

Добър апетит!

Сгъваема бамбукова маса за закуска в леглото
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема бамбукова маса за закуска в леглото
22.23 лв.
Виж ››

Мнозина си мечтаят за закуска в леглото, а ние можем лесно да сбъднем мечтата ви с тази стилна бамбукова маса за закуска

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар