Начин на приготвяне
Разтворете маята, захарта и около 2 с.л. бяло брашно във водата, леко затоплена. Покрийте с кърпа и оставете на топло за 7-8 минути.
Пресейте в купа двата вида пълнозърнесто брашно - накрая ще ви останат частици, които няма как да преминат през ситото, но тях просто изсипете отгоре.
Формирайте кладенче и в него чукнете яйцето, заделяйки половината от жълтъка за намазваме накрая. Сложете и олиото, солта, киселото мляко и шупналата мая.
Замесете тесто, като добавяте по малко бяло брашно докато получите гладка, средно мека топка. Прехвърлете на леко набрашнен кухненски плот и месете от 5 до 10 минути.
Намажете хубаво тестото със олио и разточете на сравнително тънка кора. Разпределете от избраната от вас плънка (аз съм сложила настъргана зряла моцарела, която се топи и остава само вкусът й).
Завийте на стегнато рулце, което разрежете напречно на 5 парченца. Прищипвайте краищата на всяко, за да не се разтече плънката при печенето и завивайте на рогче.
Подредете 5-те рогчета в тавичка, покрита с хартия за печене, или намазнена. Оставяйте разстояние между тях. Оставете да втасат за около 1 час или докато бухнат и удвоят обема си (пълнозърнестото брашно не бухва много, имайте го впредвид).
Намажете втасалите рогчета със разбития с малко олио и капки вода жълтък. По желание поръсете със сусам. Поставете в студена фурна и включете на 180 градуса без вентилатор. Печете така докато почервенеят - около 28-30 минути.
След като извадите от фурната покрийте с чиста кърпа за 10-15 минути.
Добър апетит!
Коментари