Начин на приготвяне
Пресейте брашното 3 пъти и добавете солта към него, разбъркайте. Разтворете маята в топлото прясно мляко и захарта, оставете да шупне.
Разбийте яйцата, олиото, киселото мляко, добавете шупналата мая и разбъркайте, прибавете сместа към брашното и замесете меко тесто. Завийте тестото с стреч фолио и го оставете на топло да удвои обема си. Разтопете маслото.
Разделете тестото на 2 части (малка и голяма), като по-голямата част да е ¾ от тестото а по-малката ¼ Върху обилно набрашнен плот, разточете по-голямата част на правоъгълна кора с дебелина 0. 5 см, намажете я с разтопено масло и навийте на стегнато руло.
Изрежете двата края на рулото и заедно с червено оцветено солено тесто (рецептата за него ще намерите в сайта), оформете розички, поставете ги една до друга в тава постлана с хартия за печене.
Останалото руло нарежете на филийки с дебелина 1 см и започнете да ги редите в кръг от едната роза до другата, като редувате едно да гледа навън, а другото навътре към тавата.
От останалото тесто отделете малка част тесто и оформете заедно със червено солено тесто трета роза и я поставете при другите две, а останалото топче тесто оформете на питка и поставете в средата на тавата. Оставете да втаса около 40 минути.
Направете си от соленото тесто мотиви, пиленца според броя на живущите в този дом, изрежете къщичка и декорирайте по ваше усмотрение. Намажете питката с разтопено масло, разбития жълтък отделен преди омесването на тестото.
Наредете декоративните елементи отгоре и поставете питката в предварително нагрята на 160 градуса фурна и печете до суха клечка.