Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка за новодомци

Питка за новодомци

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Питка за новодомци2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
1
"За здраве, за новия дома и за всички споделени мигове на щастие - питка за новодомци"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 300 мл
  • олио - 6 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • прясна мая - 30 г
  • брашно - 900 г
  • масло - 100 г за намазване
  • жълтъци - за намазване
  • солено тесто - за декориране
  • сладкарски бои - за оцветяване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното 3 пъти и добавете солта към него, разбъркайте. Разтворете маята в топлото прясно мляко и захарта, оставете да шупне.

Разбийте яйцата, олиото, киселото мляко, добавете шупналата мая и разбъркайте, прибавете сместа към брашното и замесете меко тесто. Завийте тестото с стреч фолио и го оставете на топло да удвои обема си. Разтопете маслото.

Разделете тестото на 2 части (малка и голяма), като по-голямата част да е ¾ от тестото а по-малката ¼ Върху обилно набрашнен плот, разточете по-голямата част на правоъгълна кора с дебелина 0. 5 см, намажете я с разтопено масло и навийте на стегнато руло.

Изрежете двата края на рулото и заедно с червено оцветено солено тесто (рецептата за него ще намерите в сайта), оформете розички, поставете ги една до друга в тава постлана с хартия за печене.

Останалото руло нарежете на филийки с дебелина 1 см и започнете да ги редите в кръг от едната роза до другата, като редувате едно да гледа навън, а другото навътре към тавата.

От останалото тесто отделете малка част тесто и оформете заедно със червено солено тесто трета роза и я поставете при другите две, а останалото топче тесто оформете на питка и поставете в средата на тавата. Оставете да втаса около 40 минути.

Направете си от соленото тесто мотиви, пиленца според броя на живущите в този дом, изрежете къщичка и декорирайте по ваше усмотрение. Намажете питката с разтопено масло, разбития жълтък отделен преди омесването на тестото.

Наредете декоративните елементи отгоре и поставете питката в предварително нагрята на 160 градуса фурна и печете до суха клечка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: