Гъши Дроб на Тиган

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Гъши Дроб на Тиган
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
07/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
25 мин.
Порции
8
"Деликатес за ценителите на изисканите удоволствия"

Необходими Продукти

  • гъши дроб - 1 бр. цял
  • сол - едра
  • черен пипер - прясно смлян
  • козе сирене - по желание
  • сладко - или плодове по избор
  • препечени филийки - за поднасяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъшият дроб е деликатес, невероятно лесен и бърз за приготвяне.

Най-важното е да се сдобиете с качествен продукт. Когато го избирате обърнете внимание първо на цвета- той трябва да е бежово-кафеникав или по-точно бежово, отиващо към светло-кафяво. Трябва да е крехък, но не със зърнеста структура, а по-скоро с такава, подобна на масло. Това са белези, че е пресен и с отлично качество.

За да бъде приготвен на тиган не ни е нужно нищо друго освен сол и черен пипер. Но винаги допълнително можем да си го комбиниране с други елементи и да експериментираме с вкусове. Най-широко разпространена и харесвана комбинация за гъшия дроб са сладка и конфитюри предимно от горски плодове или свежи такива. Те контрастират с вкуса му и го правят божествен.

Друг не толкова популярен вариант за поднасяне е с козе сирене, запечено със мед или карамелена хрупкава коричка. Това са два силни вкуса и вие сами може да опитате и изберете кой ви допада повече.

За да приготвите гъшия дроб трябва да го почистите от жилички докато е студен, току-що изваден от хладилника. После го нарежете на парченца с дебелина 2 см., тъй като при печенето ще се стопи доста.

След това трябва да го оставите на стайна температура за 30 минутки поне, но завит хубаво първо със стреч фолио и след това покрит с кърпа - да няма досег със светлина и да не влиза въздух в него, в противен случай ще се окисли и потъмнее/посивее.

Следва да поръсите от всички страни парченцата с черен пипер и сол и да ги запечатате на силно нагорещен тиган за по 30 секунди от всяка страна или до тъмно златист загар. Важно е отвътре да остане крехък, но не суров.

Готовите парченца деликатес може да поставите директно върху препечена филийка, която да поеме от вкусната мазнина, която все още ще изпусне, или може да подредите върху кухненска абсорбираща хартия, за да я поеме и чак тогава да поставите върху хлебчето.

Оттук нататък е въпрос на вкус как ще го комбинирате - със сладко, плодчета или запечено козе сирене.

Вкусотия!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: