Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Турски Хляб Балон Лаваш

Турски Хляб Балон Лаваш

Турски Хляб Балон Лаваш
Снимка: Веселина Константинова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Ето я най-точната рецепта за турски хляб балон лаваш"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - около 1 кг
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 80 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • вода - 400 мл топла
  • сол - 1 с.л.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 7 г. суха
  • За намазване
  • яйца - 1 бр.
  • масло
  • За поръсване
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа. Разтворете маята в топло прясно мляко. Добавете захарта и след като маята шупне, прибавете останалите съставки, без олиото.

Разбъркайте и прибавете към брашното. Замесете меко тесто.

Когато тестото започне да лепне по пръстите ви, прибавете олиото на части и доомесете тестото.

Готовото тесто завийте и оставете на топло, за да удвои обема си.

Втасалото тесто разделете на равни топки. Всяка топка разточете на тънка кора. Намажете всяка кора с разбито яйце и поръсете със сусам.

Изпечете до зачервяване в загрята фурна.

Плоския хляб намажете с масло и поднесете с чубрица.

Турският Хляб Балон Лаваш е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: