Начин на приготвяне
Първо приготвяме пълнежа, а именнно:
Измитите агнешки дреболии и чревцата се попарват, изхвърля се водата, долива се топла, сваряват до готовост и се нарязват на дребно.
Всички зеленчуци се нарязват на ситно. В няколко лъжици мазнина се задушават последователно кромидът, гъбите, морковът, чесънчетата, оризът - като се долива и малко вода, за да я поеме ориза, прибавяме и дреболиите.
В края на задушаването прибавяме зеления лук и домата /ако нямате пресен използвайте консерва/.
Овкусяваме със солта, пипера прибавяме и наситнените билки.
Доливаме с 4-5 чаши вода и сваляме от огъня, като захлупваме с капак оризът напълно да набъбне.
След охлаждане на сместа пълним овкусения със сол, черен и червен пипер агнешки кош и обвиваме с булото. Слагаме в подходяща тава, като на дъното сме наредили от зелениитe.
Месото насечете на порции, измийте и подсушете с памучна кърпа. Посолете със сол и смелете от микса с пиперите. Втрийте солта и пипера с ръце в месото.
В подходяща дълбока купа смесете червения пипер, брашното, бирата и зехтина. Разбъркате всички тези продукти.
Потопете всяка порция месо, оваляйте в сместа и оставете в купата. Около месото накъсайте от билките, покрийте със свежо фолио и оставете за една нощ в хладилник.
Гъбите и морковите почистете и измийте. Гъбите оставете цели, а морковите разрежете на три. Овкусете ги със сол и микса от пипера.
В тавата при напълнения агнешки кош, сложете част от морковите и гъбите, наредете овкусеното месо, около него наредете и останалата част от моркови и гъби, долейте внимателно около месото бира и една чаша вода, завийте тавата с алуминиево фолио и сложете във фурната да се пече.
В началото фурната е на максимална температура, след 20 минути намалявате на 180 градуса. Колкото повече месото се пече на ниска температура, толкова по-крехко и сочно е то. Печете 120 мин.
Отстранете фолиото и поливайте месото с получения сос. Допечете още 10 -15 минути без фолио, като периодично поливате със соса. Печете до желания цвят и загар. Извадете месото и оставете да почине 20 мин.
Поднесете порциите месо с плънката и подходяща напитка.