Начин на приготвяне
Леко затопляме айряна и слагаме захарта, маята и една лъжица от брашното.
Оставяме да шупне за около 2 мин.
В голям съд сипваме брашното и правим кладенче, слагаме солта и чукваме яйцето, прибавяме и кваса. Омесваме добре до получаването на меко гладко тесто. Намазваме го обилно с олио и го оставяме да втаса за около 1 час на топло.
Размесваме отново и с намазнени ръце късаме топчета, малко по-големи от орех и ги сплескваме все едно правим питки, в средата поставяме с малка лъжичка от плънката и събираме краищата, оваляме в длани, за да се запечата добре и да се оформи топченце (в последствие те ще утроят размера си) .
Редим на растояние едно от друго и намазваме с яйце. Оставяме отново да втасат на топло и отново намазваме с яйце и поръсваме със сусам. Печем в предварително загрята фурна на около 200 грaдуса.
За плънката настъргваме кашкавала и нарязваме на ситно пресния лук, може да го заменим и с праз лук.
Прибавяме си подправките и маслините, наситняваме всичко добре и капваме няколко капки зехтин или олио. Всичко добре объркано става хомогенно и лесно се взима с лъжичката.