Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнени хлебчета»Пълнени мини питки

Пълнени мини питки

Vannq88Vannq88
Помощник Готвач
614522502
Пълнени мини питки
Снимка: Vannq88
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"С такава вкусна пълнена питка друго ядене не му трябва на човек"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • мая - 1/2 кубче
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1 1/2 к.л.
  • айрян - 1/2 ч.ч.
  • брашно - около 2 ч.ч и малко повече (да не лепне)
  • За плънка
  • пресен лук - 2 стръка
  • сирене - 50 г или кашкавал
  • черен пипер
  • чубрица
  • маслини - около 10 бр.без костилка
  • За намазване
  • яйца - 1 бр.
  • олио
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Леко затопляме айряна и слагаме захарта, маята и една лъжица от брашното.

Оставяме да шупне за около 2 мин.

В голям съд сипваме брашното и правим кладенче, слагаме солта и чукваме яйцето, прибавяме и кваса. Омесваме добре до получаването на меко гладко тесто. Намазваме го обилно с олио и го оставяме да втаса за около 1 час на топло.

Размесваме отново и с намазнени ръце късаме топчета, малко по-големи от орех и ги сплескваме все едно правим питки, в средата поставяме с малка лъжичка от плънката и събираме краищата, оваляме в длани, за да се запечата добре и да се оформи топченце (в последствие те ще утроят размера си) .

Редим на растояние едно от друго и намазваме с яйце. Оставяме отново да втасат на топло и отново намазваме с яйце и поръсваме със сусам. Печем в предварително загрята фурна на около 200 грaдуса.

За плънката настъргваме кашкавала и нарязваме на ситно пресния лук, може да го заменим и с праз лук.

Прибавяме си подправките и маслините, наситняваме всичко добре и капваме няколко капки зехтин или олио. Всичко добре объркано става хомогенно и лесно се взима с лъжичката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка: