Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Гергьовска пухкава погача

Гергьовска пухкава погача

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Гергьовска пухкава погача4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
16
"Да ви е сладко с тази Гергьовска пухкава погача"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. (без един жълтък)
  • вода - 200 мл топла
  • прясно мляко - 100 мл топло
  • кисело мляко - 200 г
  • оцет - 1 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • суха мая - 14 г (или 1 п.свежа от 40 гр)
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 1 кг
  • Още
  • мазнина - 130 г (при мен 80 г краве масло и 2 с.л.препълнени свинска мас)
  • сирене - 250 г
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 1ч.л.
  • За декорация
  • сусам
  • мак
* мерки и количества

Начин на приготвяне

По-различното при тази пита е, че е с едно втасване, ако не броим захващането на маята. Омесва се тестото, оставя се да почине, да се отпусне 10-15 минути, оформя се питата и се оставя да втаса.

Маята се захваща с топлата вода и захарта и се оставя да шупне (за около десетина минути).

Брашното се пресява в тава, в средата му се прави кладенче, в което се слагат разбитите яйца, олиото, солта, киселото мляко (първо се прокисва с оцета, а след това в него се гаси содата) и всичко това се разбърква, като постепенно се добавят шупналата мая и прясното мляко.

Замесва се меко, нелепнещо тесто, което се разделя на три равни части (топки). Покриват се с фолио и се оставят да починат 15 минути.

В купа се разтопяват заедно кравето масло и свинската мас и мазнината се оставя да изстине. Топките се разточват на правоъгълници, които се слагат един върху друг, като помежду им се маже обилно с мазнината и ръси с натрошеното сирене.

Полученият трислоен правоъгълник се реже напречно на 7 ленти. Всяка лента се усуква и се вързва на възел. Получените седем възела се редят в тава с диаметър 25-26 см дъното, на която е застлано с хартия за печене, а стените са намаслени, като единият възел е в средата, а останалите 6 в кръг около него.

Оформената пита се покрива с фолио и кърпа и се оставя да втаса до удвояване на обема ѝ. Намазва се с разбития с олиото и прясното мляко жълтък и в средата се поръсва със семената.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Приблизително 20 минути след началото на печенето и когато се е зачервила отгоре, се покрива с хартия за печене за да не изгори, докато се опече.

Готова е когато клечка бодната в нея излиза суха. Друг признак също е и отделянето на питата от стените на тавата.

Опечената пита се оставя за около 3-4 минути в тавата и след това се изважда и се поставя върху скара (решетка) да пълното ѝ изстиване. Ако искате да е мека покрийте я с хартия, а след това кърпа.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: