Начин на приготвяне
По-различното при тази пита е, че е с едно втасване, ако не броим захващането на маята. Омесва се тестото, оставя се да почине, да се отпусне 10-15 минути, оформя се питата и се оставя да втаса.
Маята се захваща с топлата вода и захарта и се оставя да шупне (за около десетина минути).
Брашното се пресява в тава, в средата му се прави кладенче, в което се слагат разбитите яйца, олиото, солта, киселото мляко (първо се прокисва с оцета, а след това в него се гаси содата) и всичко това се разбърква, като постепенно се добавят шупналата мая и прясното мляко.
Замесва се меко, нелепнещо тесто, което се разделя на три равни части (топки). Покриват се с фолио и се оставят да починат 15 минути.
В купа се разтопяват заедно кравето масло и свинската мас и мазнината се оставя да изстине. Топките се разточват на правоъгълници, които се слагат един върху друг, като помежду им се маже обилно с мазнината и ръси с натрошеното сирене.
Полученият трислоен правоъгълник се реже напречно на 7 ленти. Всяка лента се усуква и се вързва на възел. Получените седем възела се редят в тава с диаметър 25-26 см дъното, на която е застлано с хартия за печене, а стените са намаслени, като единият възел е в средата, а останалите 6 в кръг около него.
Оформената пита се покрива с фолио и кърпа и се оставя да втаса до удвояване на обема ѝ. Намазва се с разбития с олиото и прясното мляко жълтък и в средата се поръсва със семената.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Приблизително 20 минути след началото на печенето и когато се е зачервила отгоре, се покрива с хартия за печене за да не изгори, докато се опече.
Готова е когато клечка бодната в нея излиза суха. Друг признак също е и отделянето на питата от стените на тавата.
Опечената пита се оставя за около 3-4 минути в тавата и след това се изважда и се поставя върху скара (решетка) да пълното ѝ изстиване. Ако искате да е мека покрийте я с хартия, а след това кърпа.
Да ви е сладко!