Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Уникална Гергьовска погача

Уникална Гергьовска погача

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
1811k6167932
Уникална Гергьовска погача
Снимка: Паулина Стоянова
1 / 7
10/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
155 мин.
Порции
14
"За голям празник - най-хубавата погача"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг тип 500 на София мел
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 2 с.л.
  • мая - 1 пак суха
  • сол - 1 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 80 - 90 мл
  • маково семе - 1 с.л.
  • ленено семе - 1 с.л.
  • сусам - 1 с.л.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Задължително трябва всички продукти да са със стайна температура, не се отнася за млякото. За тази цел ги оставяте от предишната вечер на маса. Приготвяме продуктите, като брашното го пресяваме в дълбока купа и правим кладенче в средата.

Загряваме прясното мляко до положение, че да можем да си държим пръста в него. Към него добавяме захарта и маята, бъркаме докато се разтворят и оставяме, за да шупне маята.

В кладенчето сипваме олиото, солта и яйцето. Започваме да бъркаме, сипваме по малко от прясното мляко с маята и бъркаме. Така докато свърши и замесим меко тесто - нелепкаво. Оставяме го да втаса на топло. Аз използвах фурната, като го оставих в нея на 60 градуса. След като е втасало тестото е време да го разделим на няколко части с помощта на кухненска везна. От тестото си правим 12 бр. малки топчици и 4 бр. по-големи.

Измерваме 3 бр. парчета по 300 градуса, това ще са средни 3 топки. Останалото тесто го разделяме на две равни части с тях ще се направят останалите декорации. Намазваме тавата с олио и поръсваме с брашно, за да не залепне след изпичането погачата.

Започваме да редим погачата: От трите парчета по 300 градуса оместваме 3 топки и ги слагаме в средата. Вземаме едната час от двете, които по-рано оставихме. Омесваме я добре и разточваме една правоъгълна кора, трябва да е толкова широка, че като нарежем на 6 ленти да са с еднаква дебелина и ширина.

Навиваме ги от единия към другия край, така че да наподобят навит килим. Нареждаме ги на еднакво разстояние по периферията на кръглите топки. От другата част разточваме една кръгла кора, режем я наполовина. Така стават 2 части от който трябва да направим по три триъгълника.

Триъгълниците ги нарязваме на няколко ивички в едната им част и навиваме, така че нарязаните ивички да дойдат отгоре. Нареждаме ги между навитите килимчета. А топчиците ги слагаме между навитите триъгълници и средните топки.

Останалите четири топчици нарязваме с ножица да наподобят карамфил и ги слагаме, едното в средата на големите кръгли топки, а останалите между тях. Намазваме с разбития жълтък всичко, освен четирите карамфилчета.

Поръсваме навитите килимчета със сусам. Навитите триъгълниците с мак, а кръглите топки с ленено семе.

Оставяме за 10 минути да втаса и печем на умерена фурна 170-190 градуса без вентилатор за 30-35 мин. Проверете с клечка за зъби, ако залепне тесто по нея, оставете да се пече още. Ако видите, че потъмнява отгоре, а отвътре сурова, сложете фолио за печене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: