Агнешки курбан за здраве

09/05/2018
"Точно както си му е редът по канона - Агнешки курбан за здраве "
Приготвяне30 мин.
Готвене100 мин.
Общо130 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо7 334
  • Преглеждания за месеца41
  • Преглеждания за седмицата31
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • агнешко месо - 1.5 кг
  • лук - 1 глава
  • карантия - 300 г сварени и нарязани ситно
  • морска сол - 2 с.л.
  • черен пипер
  • дафинов лист - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се нарязва с костите на парчета. Измива се добре на течаща вода, после се залива с 3 литра студена вода в голяма тенджера заедно с глава лук. Ако има ципи, се отделят.

Поставя се тенджерата на котлона и се вари на умерен огън без капак. Когато се образува отгоре пяна, с решетъчна лъжица се припенва.

Свареното месо се изважда, бульонът се прецежда. Ако месото е шилешко или овче, се вари по дълго време.

Връщаме месото в бульона заедно с карантията и добавяме дафинов лист, черен пипер и сол на вкус. Варенето продължава на тих огън още малко, докато месото само се отдели от кокала.

Сервираме курбана горещ, като първо се загребва с черпак от дъното с месото, после се сипва малко чорба и накрая малко от мазното отгоре. Така се сипва по нашенски.

Добър апетит, бъдете здрави!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сергей Анчев
Сергей Анчев
29.01.2019 16:50
Ето така се прави курбан. Другото са различни видове чорби.
3
0