Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Зеленчукова супа»Най-вкусната пролетна супа от коприва

Най-вкусната пролетна супа от коприва

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Най-вкусната пролетна супа от коприва4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Супа от коприва, каквато не сте опитвали досега - разкрийте тайната на най-вкусната пролетна супа от коприва"

Необходими Продукти

  • коприва - 400 г млади, крехки връхчета
  • зелен лук - 1 връзка
  • пресен чесън - 1 стрък, зелената част
  • зеленчуков бульон - 1.5 л домашен
  • моркови - 1 бр., едър
  • жълта пиперка - 1/2 бр.
  • червена пиперка - 1/2 бр.
  • домати - 1 бр.
  • ориз - 3 с.л.
  • зехтин - 4 с.л.
  • спирулина - 1 с.л.
  • джоджен - 1 с.л., изсушен
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • За зеленчуковия бульон
  • вода - 1.5 мл
  • пащърнак - 1 бр.
  • кромид лук - 1 бр., червен
  • корени за супа - 1 връзка
  • моркови - 1 бр.
  • мащерка - 2 - 3 стръка
  • картофи - 1 бр.
  • За застройката
  • кисело мляко - 3 с.л. домашно квасено
  • жълтъци - 1 бр.
  • джоджен - 3 стръка, пресен
  • За гарниране
  • пъдпъдъчи яйца - по 1 сварено на порция
  • пармезан - настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Очакваната свежест на природата ме прави нетърпелива да разнообразя храненето си, включвайки много пролетни зеленчуци, пъстрота и зеленина на трапезата.

Пролетта е моментът, в който можем да се насладим на здравословните ползи от прясно набраните връхчета коприва, изключително богата на полезни микроелементи.

За целта измиваме добре под течаща струя студена вода копривените връхчета. Задължително използваме домакински ръкавици.

Поставяме ги в гевгир, за да се отцедят.

Измиваме и почистваме всички съставки, предназначени за бульона и супата.

В дълбока тенджера кипваме вода. В нея бланшираме за 2-3 минути копривата. За по-голямо удобство можете да я поставите във вързоп от марля. Така изваждането ѝ от водата ще ви улесни. Оставяме я да се охлади, след което я нарязваме.

В същата вода поставяме лука, моркова, пащърнака, картофа, разполовени на две части. Овкусяваме бульона със сол и прибавяме корените за супа.

Оризът накисваме в хладка вода.

В отделна тенджера загряваме зехтина. В него сотираме нарязания на ситно зелен лук и чесън. След като се задушат, прибавяме нарязаните на ситни зарчета морков, червена и жълта пиперка и настъргания домат.

Добавяме прецедения зеленчуков бульон, ориза, спирулината, копривата и намачкания на пюре сварен в бульона картоф. Подправяме със сол, сух джоджен и черен пипер.

Оставяме я да заври, редуцираме до средна температура и оставяме супата да къкри 15-20 минути.

Отделяме 1 чаша от бульона на супата. Смесваме я с разбитите кисело мляко и жълтък. Темперираме застройката и я връщаме в супата.

Сваляме тенджерата от огъня. Поръсваме копривената супа със ситно нарязан пресен джоджен.

Добавяме от отделения бульон до желаната гъстота.

Поднасяме супата от коприва гарнирана с твърдо сварено пъдпъдъче яйце, поръсена с пармезан и черен пипер.

Уточнение: В копривата се съдържат антихистамини и противовъзпалителни вещества. Консумацията на коприва намалява риска от анемия, Алцхаймер, артрит, астма, инфекции на пикочния мехур, бронхит, гингивит, подагра, камъни в бъбреците, множествена склероза и други заболявания!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: