Начин на приготвяне
Напалете скарата, като изчакате да остане на живи въглени. Изключително препоръчително е въглищата да са дървени, а ако са дъбови - най-добре.Това ще придаде допълнителен аромат на калкана и ще се слеят ароматите на море и гора.
Поставете скарата (намазнена) на средна позиция или малко под средната, ако обичате леко прегорели крайчета. Най-удачно е да ползвате двойна скара с дръжка, в която да прищипете рибата и така обръщането да стане по-лесно.
Почистете рибата от вътрешностите, измийте и подсушете. Тъй като за скарата ползваме голям калкан, чистенето може да се окаже трудна задача, затова може да помолите да го направят в рибарския магазин, откъде го закупите.
Изпечете морския дар цял за 10 минути от всяка страна. Зависи от размера на калкана, затова е хубаво да го наблюдавате. Ако вашият е малък, задължително редуцирайте времето за готвене, за да не стане сух. Имайте предвид и че след отстраняване от огъня рибата ще продължи да се готви още докато е гореща.
След като обърнете веднъж, направете сосчето, с което ще я залеем. За целта загрейте маслото и зехтина и в тях пуснете дафиновия лист и лютото чушле. Сложете чесъна на филийки и запържете за кратичко. Налейте виното и изчакайте да се редуцира наполовина, след което отстранете от огъня и сипете оцета, сол, черния пипер и накълцания магданоз. С количествата можете да варирате според вкуса си.
Готовата печена риба положете в голямо плато и залейте с топлия сос, отстранявайки дафиновия лист.
Това е любим мой метод за поднасяне на каквато и да е бяла риба на скара като със елементите за сосчето не спирам да експериментирам добавяйки или заменяйки всеки път по нещичко и споделяйки го със вас!
Добър апетит!
Коментари