Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Калкан, печен на жар

Калкан, печен на жар

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Калкан, печен на жар
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
11/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Тайната на вкусния печен на скара калкан всъщност е в соса"

Необходими Продукти

  • калкан - 1 риба (около 1 кг)
  • зехтин - 50 мл.
  • масло - 2 с.л. меко
  • бяло вино - 125 мл.
  • оцет - 3 - 4 с.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • дафинов лист - 1 бр.
  • кайенски пипер - 1 сухо чушле, по желание
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз - 3 с.л. накълцан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Напалете скарата, като изчакате да остане на живи въглени. Изключително препоръчително е въглищата да са дървени, а ако са дъбови - най-добре.Това ще придаде допълнителен аромат на калкана и ще се слеят ароматите на море и гора.

Поставете скарата (намазнена) на средна позиция или малко под средната, ако обичате леко прегорели крайчета. Най-удачно е да ползвате двойна скара с дръжка, в която да прищипете рибата и така обръщането да стане по-лесно.

Почистете рибата от вътрешностите, измийте и подсушете. Тъй като за скарата ползваме голям калкан, чистенето може да се окаже трудна задача, затова може да помолите да го направят в рибарския магазин, откъде го закупите.

Изпечете морския дар цял за 10 минути от всяка страна. Зависи от размера на калкана, затова е хубаво да го наблюдавате. Ако вашият е малък, задължително редуцирайте времето за готвене, за да не стане сух. Имайте предвид и че след отстраняване от огъня рибата ще продължи да се готви още докато е гореща.

След като обърнете веднъж, направете сосчето, с което ще я залеем. За целта загрейте маслото и зехтина и в тях пуснете дафиновия лист и лютото чушле. Сложете чесъна на филийки и запържете за кратичко. Налейте виното и изчакайте да се редуцира наполовина, след което отстранете от огъня и сипете оцета, сол, черния пипер и накълцания магданоз. С количествата можете да варирате според вкуса си.

Готовата печена риба положете в голямо плато и залейте с топлия сос, отстранявайки дафиновия лист.

Това е любим мой метод за поднасяне на каквато и да е бяла риба на скара като със елементите за сосчето не спирам да експериментирам добавяйки или заменяйки всеки път по нещичко и споделяйки го със вас!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Петя
Петя
Голяма вкусотия! Благодаря за споделената рецепта!
12.05.2018 01:32
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Уникална риба и рецепта. За жалост не е по джоба на всеки. :(
11.05.2018 15:44
1
1
Покажи всички подкоментари