Начин на приготвяне
От яйцата и захарта се разбиват на пухкав крем, добавя се врялата вода лъжица по лъжица и се бие непрекъснато.
Брашното се пресява + ванилията и внимателно се добавя на части в яйчената смес. Приготвяме тортена форма - за предпочитане с падащо дъно, изливаме тестото във формата (подмазана с мазнина и набрашнена) и печем в сгорещена фурна на 220-250°C.
Блатът е готов, когато набодем блата с дървено шишче или клечка за зъби, тя трябва да е суха. Измиваме добре ягодите и отделяме 4 бр. за украса, останалите нарязваме на тънки филийки и посипваме със захар, за да пуснат сок.
Сокът отцеждаме и кипваме да се разтопи захарта, добавяме рома.
Охладеният блат разрязваме на две платки. Разбиваме сметаната със захарта, да стане на твърд сняг, слагаме едната платка, върху картонена подложка, за да можем да я пренасяме. Поръсваме платката със сока от ягоди и намазваме със сметана.
Върху сметаната редим от ягодовите филийки. Така постъпваме и с втората платка. Намазваме цялата торта, като добре заравняваме най-отгоре, за да може огледалната глазура да е съвсем равна. Слагаме тортата да стегне във фризер.
И започваме с глазурата. Захарта и лимоновият сок се загряват, варят до светъл карамел. Сваля се съдчето от котлона и се добавят сметаната, водата, разтвореното нишесте, солта. Отново се връща на котлона до пълното разтваряне на карамела и сгъстяване.
Отново го снемаме от котлона и добавяме желатина и разбъркваме, за да се стопи напълно.
Вече е готова глазурата и я прецеждаме, оставяме да се охлади до°C.
Изваждаме тортата, слагаме една купа в по-голяма тава, а върху купата тортата, заливаме с глазурата отвътре навън, това, което е в повече, се отича в тавата.
Почистват се капките от нея и ако трябва, внимателно се заравнява с шпатула или палетен нож. Декорира се с ягоди.