Начин на приготвяне
Почистете и измийте под течаща вода кокошката и я подсушете. Сложете я в емайлиран съд на хладно.
Попарете в гореща вода почистения и измит булгур и го добавете към част от скълцаното кисело зеле.
Сложете зелето и булгура да се задушат в сгорещеното олио за около 20 минути. В края на задушаването овкусете с червен и счукан черен пипер, чубрицата и при нужда малко сол.
Напълнете кокошката с плънката и зашийте отвора.
Обвийте кокошката със зелеви листа и я сложете в голяма тенджера, като наоколо се сипва останалото скълцано зеле.
Залейте кокошката с зелевия сок и запушете капака на тенджерата с тесто.
Сложете тенджерата на слаб котлон да се готви до готовност. Може да поднесете пълнената кокошка по старозагорски така, но още по-вкусна става, ако след сваряването се запече до приятен загар във фурна.
Да ви е сладко!
Коментари