Огледална Шоколадова Торта

Огледална Шоколадова Торта1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
135 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • За блата
  • масло - 1 и 3/4 пакетчета
  • брашно - 2 ч.ч.
  • яйца - 8 бр.
  • пудра захар - 1.5 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • какао - 6 с.л. на прах
  • ванилия - 2 бр.
  • орехи - 3 с.л. смлени
  • сол - 1 щипка
  • За пълнеж
  • кайсиев мармалад - 400 г (може да се използва и друг крем)
  • За огледалната глазура
  • шоколад - 170 г натурален
  • мед - 5 с.л.
  • кондензирано мляко - 6. 5 с.л
  • захар - 6 с.л.
  • вода - 0. 5 ч.ч.
  • желатин - 1.5 с.л.
  • вода - 100 мл за желатина
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разделят се жълтъци от белтъци. Жълтъците се разбиват с 2/3 от захарта. Разбива се маслото на пяна и се добавят постепенно жълтъците.

Прибавя се пастепенно брашното пресято с какаото и бакпулвера. Разбиват се белтъците с щипка сол и останалата 1/3 захар. Прибавят се на части към тестото и се смесват с шпатола отдолу- нагоре (внимателно, да не спадне).

Приготвя се тортена форма, намаслена и набрашнена изсипва се тестото и се пече на 200 градуса за45 минути (проба с клечка).

Оставя се да престои и чак на другия ден се разрязва на 2 или 3 платки. Всяка платка се маже с мармалад и се редят една въху друга. Слага се в хладилник.

За огледалната глазура първо натопяваме желатина във вода. Медът, водата и захарта се слагат да заврят. Докато те врят 2 минути нарязваме шоколада.

Добавяме кондензираното мляко, набъбналия желатин и шоколада, ври до пълно разтопяване, бъркаме с телена бъркалка.

Прецеждаме и охлаждаме до 29 градуса, заливаме тортата отвътре навън, като първо слагаме голяма тава, а в нея купа върху картонена подложка и тортата върху нея, а после заливаме.

След като се е изцедила, обираме капките внимателно и се пренася върху тортена чиния или поднос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: