Тортелини със сос Болонезе

19/05/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф8414923169
"На вас се пада трудната задача да изберете тортелините, а ние ще ви покажем стъпка по стъпка как да направите ароматния сос към тях "
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 106
  • Преглеждания за месеца73
  • Преглеждания за седмицата19
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • тортелини - 350 г (за 4 порции) пълнеж по желание
  • кайма - 400 г телешка или смес
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • целина - 2 стръка
  • бяло вино - 100 мл
  • телешки бульон - 125 мл
  • домати - 600 г обелени, смляни (може и от консерва)
  • зехтин - 70 мл
  • гъби - 100 - 120 г
  • риган - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • босилек - 1 щипка сушен + пресен за украса
  • сол - на вкус
  • кашкавал - за поръсване (или грюер, ементал, пармезан, грана падано)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте на ситно лук, морков и целина. Запържете с щипка сол в зехтина до омекване.

Сложете каймата с бялото вино и бъркайте докато алкохолът се изпари и каймата стане на трохи.

Сипете доматите, бульончето и подправките+ още сол на вкус, може да сложите и лъжица захар, за да убиете малко киселинността на доматите.

Гответе на тих огън до сгъстяване на соса.

Сварете тортелините според указанията на производителя. Добре е да останат ал денте, за да не омекват и плънката им да излезе.

Отцедете добре и поднесете смесени със соса Болонезе и поръсени със кашкавал и накълцани листа пресен босилек.

Забележка: Възможно е сосчето да ви стигне и за повече порции, взависимост колко от него обичате да преобладава в пастата.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар