Млечна супа топчета

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Млечна супа топчета
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Класиката си е класика, но на нас ни харесва повече този вариант - млечна супа топчета"

Необходими Продукти

  • За топчета
  • кайма - 400 г
  • магданоз - 1 с.л. сушен
  • кимион - 1 ч.л. с връх
  • черен пипер - на вкус
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
  • хляб - 1 филия
  • прясно мляко - около 200 мл за накисване на хляба
  • За супата
  • лук - 1 средна глава
  • целина - 2 стръка
  • моркови - 2 бр.
  • домати - 1 - 2 с.л. настъргани или пюре
  • олио - 70 мл
  • кисело мляко - 250 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • сол - на вкус
  • магданоз - 1 с.л. сушен
  • фиде - 3 - 4 шепи или ориз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подгответе си каймата, като накиснете филията хляб в прясното мляко докато се напои хубаво.

Изстискайте я, сложете при смляното месо заедно с всички подправки и омесете добре. Оставете в хладилник.

Лука, единия стрък целина и единия морков смелете на кашичка в блендер. Сложете ги да се запържат на тих огън, а през това време си нарежете на ситни кубчета другия морков и целина.

Прибавете и тях заедно с доматите и запържете за 2-3 минутки, усилвайки малко огъня и слагайки сол на вкус.

Налейте 1 л. -1.2 л. вода и оставете да заври и покъкри малко, като през това време си оформете малки топчета от каймата и ги пуснете в супата. Гответе около 30 минути или до намаляване нивото на течността наполовина.

Ако ще добавяте ориз, то направете го на 15- тата минута от варенето, в случай че добавяте фиде - сложете го накрая - на 25-тата минута.

Разбийте двата вида мляко с малко сол и лимоновия сок, налейте и още водичка за разреждане или до гъстота, желана от вас, и сипете млечната застройка към супата, след което отстранете от огъня, за да не заври и млякото да се пресече.

Накрая подправете супата топчета със сушен магданоз или друга подправка по ваш вкус.

Аз не ползвам силни такива за това ястие, защото няма нужда, става си много ароматно и без допълнителни аромати, които само биха го натоварили излишно.

Сервирайте млечната супа топчета гореща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Звучи ми като супа от детска кухня до годинка-две.
04.11.2023 20:13
Анелия
Анелия
Много интересна рецепта, иска ми се да я опитам тази супа
19.01.2020 00:33
2