Начин на приготвяне
Първо активирайте маята с малко от топлото прясно мляко, захар 2 с.л. и 2 с.л. брашно. Счупете яйцата и отделете единия жълтък за намазване.
Останалите яйца разбийте с киселото мляко, останалото прясно мляко. Пресейте брашното, прибавете солта, направете кладенче, изсипете яйчената смес, а после и активираната мая. Замесете средно твърдо, еластично тесто.
Намажете го с олио и покрийте с домакинско фолио. Втасалото тесто разделете на четири еднакви по големина части и една малка част, колкото ябълка, която ще е за средата на погачата.
Разточете всяка част на обла кора и я намажете с масло (без четвъртата). Застелете тавата с хартия за печене и поставете вътре корите.
Разрежете центъра на осем части, като не трябва да стигате до края на тестото. Около 2 см трябва да оставите неразрязани.
Всяко листо хванете и промушете (избутайте) от долу нагоре и издърпайте към центъра на тавата, така всички ги съберете. С дървено шишче притиснете по средата всяко листо, така се разтварят другите пластове.
С оставената малка пета част тесто разточете малка кора. Намажете с масло и навийте на руло, разрежете по средата и усучете като мартеница.
Завийте и поставете по средата, оставете питката да втаса, след което намажете с разбит жълтък, поръсете с филирани бадеми и сусам. Печете в загрята фурна на 160 градуса за около 35-40 минути.
Празничната погача със сусам и бадеми е готова.