Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса.
Две плоски тави покрити с хартия за печене.
Работи се с миксер, но може да се измеси и на ръка.
В купата на миксера се изсипват двата вида брашна, захарта и солта. Разбъркват се. Добавя се зехтинът, разбърква се.
Маята се разтваря в топлата вода и се добавя при непрекъснато размесване на ниска скорост, около 2 мин. Спира се миксерът и се оставя тестото да отпочине за 15 минути, като се покрива с кърпа.
След това отново се замесва на средна скорост за още 3-4 мин., или докато се образува гладка топка тесто. Тестото е меко и много леко лепне. Не се добавя повече брашно на този етап.
Изважда се от купата и се прехвърля в леко намаслена купа, покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 60 мин.
Втасалото тесто се изважда върху покрит с брашно плот. Оформя се на груб квадрат или на груба топка и се разрязва на 4 еднакви части, а всяка част се дели на 3.
Общо да се получат 12 парчета с тегло около 100 г всяко. Покриват се с кърпа/ фолио, за да не засъхва тестото.
Взима се първото парче тесто и се разточва с точилка върху набрашнен плот на правоъгълник с размери 30/9 см.
Разточеното парче тесто с нож за пица се разрязва по диагонал от горе 2 пръста по-навътре и до долу изцяло. Образуват се два триъгълника, които се завъртат един срещу друг с острите си ъгли. Притискат се върховете им така, че да се съединят по средата, ако се разкъса тестото.
Намасляват се със зехтин с четка и всеки триъгълник се завива като кроасан или кифличка. След това готовата лява кифличка (или обратно, без значение е) се прехвърля върху дясната, покрива я през средата, така че да се кръстосат по средата. Трябва да се получи като грубо оформен кръст.
Готовата кифличка се прехвърля в тавата, покрита с хартия. Така се процедира и със следващите. Накрая се покриват отново с кърпа и се оставят да втасат за още 30-40 мин.
Разбиват се жълтъците с малко зехтин и преди да се поставят във фурната, се намазват. Пече се на 200 градуса за около 25-30 мин.
Изваждат се и се охлаждат върху решетка. Може и да се замразяват във фризер за около 3-4 месеца.
Кифличките могат да се приготвят и само във форма на кроасан, при нужда от по-сладко може да се увеличи захарта.
Кифличките съм ги изпекла на 180 градуса. Може и да се ползва само един вид обикновено бяло брашно, но добавката на брашно Манитоба прави тестото много устойчиво и еластично.
Корнетите от Болоня са много вкусни!
Източник: My cooking book, адаптирано от The Modern Baker. Time. Saving Techniques for Breads, Tarts