Начин на приготвяне
Шкембе чорбата е приготвяна по различен начин във всеки край на България и дори във всяко домакинство. Аз ви предлагам да опитате тази чорба от моята кухня, която, независимо от това дали някои биха нарекли оригинална, или не, е невероятно вкусна и за мен най-добрата.
Първо почистете добре и измийте шкембето, залейте го с гореща вода и го поставете на котлона, докато заври за 5-10 минути. Сменете водата с нова - гореща и отново върнете на огъня, прибавяйки телешкия кокал, зрънцата черен пипер, сол и обелените лук и морков - цели.
Оставете да ври така 3 часа или до пълно омекване на шкембето (на тих до умерен огън). Вода доливайте от време на време.
Извадете готовото шкембе и оставете да изстине и нарежете на парченца, а бульона прецедете отстранявайки кокала и зеленчуците.
Върнете бульона и шкембето на огъня (тих) и отделно пригответе застройка, като разбиете жълтъците с малко сол, киселото мляко и 1-2 черпака от бульончето. Поставете тази смес на тих огън за кратко, докато се посгъсти, без да ври много, нужно е малко време.
Сипете застройката заедно с прясното мляко към ястието и отстранете от огъня. Ако прясното мляко заври, би могло да се пресече. Това няма да се отрази на вкуса, но на вида на чорбата - да. Разредете с още водичка до желаната от вас гъстота, защото чорбата става доста плътна.
Разтопете на умерен огън маслото с олиото, ако мазнината ви се види много може да я намалите. Ние у дома обичаме да е повечко и върху чорбата да се образува плътен слой, но това е въпрос на вкус. Щом мазнинката се позапържи малко, сипете наведнъж червения пипер, разбъркайте за много кратко и веднага налейте към шкембето.
Ако имате стомашни проблеми и червеният запържен пипер не ви понася, може да настържете един морков, който да сипете към маслото и олиото и щом се запържи и пусне цвят, да го добавите към чорбата, прецеждайки.
Поднесете чорбичката гореща със счукан или настърган чесън, залят обилно с оцет и щипка сол, за да може всеки да си подправя порцията.
Отделно сложете лют пипер на люспи, кайенски пипер или подправка Пикантина за шкембе чорба.
Шкембе чорбата с варена застройка е чудна!
Забележка: При мен никога не се е налагало да сгъстявам шкембе чорбата с брашно, става си даже прекалено гъста и плътна и без него и се налага да доливам водичка дори, за да я поразредя.