Начин на приготвяне
Кайсиите се потапят за около 40 секунди във вряла вода, вадят се и се потапят в ледено студена вода.
Режат се на две, отстранява им се костилката и се белят. Поръсват се с 1 с.л. брашно и 1/2 ч.ч. захар.
Разбъркват се брашното и бакпулверът. Добавя се захар и студеното масло и се бърка да стане на гранули. Постепенно се добавя сметаната и бързо с ръце се оформя.
Разстила се по дъното на съда /йенска тенджерка/. Отгоре се редят кайсиите с отвора нагоре.
Върху тях се изсипва от соса, който са си пуснали. Поръсват се с 2-3 с.л. захар и канела.
Поръсва се и с малко разтопено краве масло.
Паят се пече на 220 градуса.
Реже се на 2 или 4 части, когато изстине и се гарнира със сметанов сладолед.
Кайсиевият коблер е много вкусен.