Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Пържено свинско»Карибски свински флейки на тиган

Карибски свински флейки на тиган

МиховМихов
Новак
21170101
Карибски свински флейки на тиган
Снимка: Михов
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • свински бут - 600 г
  • портокали - 1 бр.
  • червен пипер - 1 с.л. сладък
  • черен пипер - 1 с.л. смлян
  • чесън на прах - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • червено вино - 200 л Мавруд
  • оцет - 100 л (по желание, но да не е винен)
  • лайм - 1 бр.
  • мента - 7 листа прясна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязвате свинският бут на пържолки. Начуквате го с чук за месо на дървена дъска до дебелина приблизително 2 см.

Подреждате пържолките в плитък и широк съд, след което ги поръсвате с черния и червен пипер и чесъна на прах. Изстисквате портокала и лайма и заливате пържолките с тях. Отгоре поръсвате със солта и прясната мента.

Ако Ви е трудно да си намерите прясна мента, винаги може да си отглеждате вкъщи, нужно и е само обилно поливане и достатъчно светлина.

След това овкусявате пържолките внимателно, за да не се накъсат. Оставете да почине за 15 мин.

След това добавете червеното вино и оцета (оцета стяга месото, ако това предпочитате и оставя приятен леко кисел вкус) и отново обърнете пържолките. Приберете в хладилник за 30 мин. Имайте едно на ум, че маринатата е доста силна, дори и с този оскъден набор от подправки, и колкото повече месото седи в нея, толкова по-силен ще е тропическият аромат. Свинското, както и патешкото, много бързо абсорбират портокаловия сок.

Когато всичко е готово, загрейте тефлонов тиган и разтопете 50 г масло. Пържолките са готови за пържене. Помолете Вашия месар да Ви намери по-свежо и по-възможност отглеждано без хормони и антибиотици свинско (най-доброто в случая е домашното прасе), защото месцето трябва да бъде съвсем леко запържено до Medium well.

Ако не сте сигурни в качеството на месото - не рискувайте и го пригответе Well done.

Запържвате по 1 мин от страна и след това задушавате с капак 2-3 мин. Не се притеснявайте от соса марината, който пускат пържолките при поставяне в тигана, винаги може да изсипете сместа обратно при маринованите пържолки и да продължите, но е важно да се поварят в нея поне 30 сек.

Тук тефлоновият тиган е от голямо значение, защото така има възможност всяка загоряла марината да бъде избърсана набързо с домакинска хартия. Част от маринатата, която Ви е останала, изсипете в тигана (не повече от 100 мл) и пригответе за 85 сек. Залейте ястието с нея.

Ако искате наистина екстравагантен вкус, сложете всички пържолки обратно в тигана, залейте с 200 мл от марината и задушете за 4 мин, като разклащате тигана на всеки 30 сек.

Ястието Ви е готово!

Бон апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: