Начин на приготвяне
Нарязвате свинският бут на пържолки. Начуквате го с чук за месо на дървена дъска до дебелина приблизително 2 см.
Подреждате пържолките в плитък и широк съд, след което ги поръсвате с черния и червен пипер и чесъна на прах. Изстисквате портокала и лайма и заливате пържолките с тях. Отгоре поръсвате със солта и прясната мента.
Ако Ви е трудно да си намерите прясна мента, винаги може да си отглеждате вкъщи, нужно и е само обилно поливане и достатъчно светлина.
След това овкусявате пържолките внимателно, за да не се накъсат. Оставете да почине за 15 мин.
След това добавете червеното вино и оцета (оцета стяга месото, ако това предпочитате и оставя приятен леко кисел вкус) и отново обърнете пържолките. Приберете в хладилник за 30 мин. Имайте едно на ум, че маринатата е доста силна, дори и с този оскъден набор от подправки, и колкото повече месото седи в нея, толкова по-силен ще е тропическият аромат. Свинското, както и патешкото, много бързо абсорбират портокаловия сок.
Когато всичко е готово, загрейте тефлонов тиган и разтопете 50 г масло. Пържолките са готови за пържене. Помолете Вашия месар да Ви намери по-свежо и по-възможност отглеждано без хормони и антибиотици свинско (най-доброто в случая е домашното прасе), защото месцето трябва да бъде съвсем леко запържено до Medium well.
Ако не сте сигурни в качеството на месото - не рискувайте и го пригответе Well done.
Запържвате по 1 мин от страна и след това задушавате с капак 2-3 мин. Не се притеснявайте от соса марината, който пускат пържолките при поставяне в тигана, винаги може да изсипете сместа обратно при маринованите пържолки и да продължите, но е важно да се поварят в нея поне 30 сек.
Тук тефлоновият тиган е от голямо значение, защото така има възможност всяка загоряла марината да бъде избърсана набързо с домакинска хартия. Част от маринатата, която Ви е останала, изсипете в тигана (не повече от 100 мл) и пригответе за 85 сек. Залейте ястието с нея.
Ако искате наистина екстравагантен вкус, сложете всички пържолки обратно в тигана, залейте с 200 мл от марината и задушете за 4 мин, като разклащате тигана на всеки 30 сек.
Ястието Ви е готово!
Бон апетит!