Емпанади с плънка от сирене

29/05/2018
Даниела Русева
отДаниела РусеваГотвач3047478
"Това не са питки, това са емпанади с плънка от сирене и са разкошни "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции16
Сготви+1 точки
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 669
  • Преглеждания за месеца28
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното заедно с бакпулвера и щипка сол. Добавете прясното мляко, предварително леко затоплено и щипка захар. Добавете и маслото, което е било на стайна температура. Капнете три лъжици зехтин, чукнете накрая и яйцето, разбъркайте с лъжица, като гребвате по малко от брашното, а след това прехвърлете на плота и замесете меко тесто.

Разделете тестото на две части. Всяка разтеглете на дълго и я нарежете на 8 еднакви части, за да получим общо 16 броя. Тях ще оформим в длани на топчета.

Върху леко набрашнен плот поставяме всяко топче, което отгоре също поръсваме с малко брашно и така ги разточваме всичките като малка питка, широка около 10-12 см. Подреждаме ги застъпени една до друга, без да се притесняваме, че ще залепнат, тъй като тестото е приятно маслено.

Аз използвах формичка за прегъване с този размер. Ако искате, може да се направят по-малки и в този случай да се ползва по-голяма чаша или ринг, като се изрежат кръгчета, а тестото да се разточи на кора.

По периферията всяка разточена коричка се намазва по края с белтък. В средата се слага по една лъжица от плънката, приготвена от размачкано сирене заедно с двете яйца. Оформя се, като се затваря като мида и се притиска да залепне. Можете да притиснете с вилица по ръбчето.

Тук искам да добавя, че в различните страни, предпочитанията за плънка са различни - може да се задуши телешка или овча кайма с лук и подправки, ориз с риба и т.н. - въпрос на вкус.

Подредете първите 8 емпанади в тава върху готварска хартия.

Намажете ги с разбит жълтък и сложете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Изпечете ги за 15-20 минути. Пригответе следващите осем през това време.

С приятно хрупкава коричка отвън, мекички отвътре, у дома ги харесваме и гарнирани със сладко от горски плодове.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар