Начин на приготвяне
Лукът се почиства и нарязва на ситно, морковът се рендосва.
Задушават се в олиото и малко вода, докато омекнат.
Прибавят се доматите и пюрето, нарязаните лапад и киселец, задушават се 2-3 минути и се посолява на вкус.
Прибавя се оризът или фидето, долива се водата и се вари до омекване на ориза. Отмества се от котлона.
Прави се варената застройка.
В тенджера се разбиват яйцето, брашното и млякото, вари се на котлона както крем до леко сгъстяване, прибавя се бульон от супата, като се разбърква, после се прехвърля в супата, а тя се слага на котлона за 1-2 минути.
Готовата зеленчукова супа се подправя с натрошено сирене, черен пипер, кравето масло, магданоз и джоджен, нарязани на ситно.
Чорбата от лапад и киселец с варена застройка е готова.