Начин на приготвяне
Телешкото месо се нарязва на едри парчета, поръсва се със сол и черен пипер и се изпържва с малко олио, добавят се наситнените моркови и лук.
Прехвърля се в тенджера, наливат се три чаши вода и се задушава със затворен капак. Когато месото омекне се оставя да изстине и се нарязва на тънки парчета напречно на влакната.
Бульонът от задушаването се прецежда като част от него се налива в чашка, заедно със желатина и се оставя да набъбне за около 20 минути.
Когато желатинът набъбне се смесва с прецедения бульон и се загрява на водна баня до пълното разтваряне на желатина.
В тавичка или друг подходящ съд се изсипва на дъното малко от желирания бульон и се оставя да стегне на студено.
След това отгоре се поставят парчета варено месо, заливат се с бульона, тавичката се покрива с фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник. Когато се охлади и стегне се нарязва на хапки.
Хапките се поднасят в чиния или плато, гарнирани със зеленчуци по избор.
Телешките хапки са готови.