Начин на приготвяне
Плодовете се накисват за 15-20 минути във вода със сол. Това се прави, за да може червейчетата да излязат от плодовете.
Плодовете се измиват и се почистват от дръжките и костилките.
Минават се през сокоизтисквачка. Допълнително, ако има нужда от контейнерчето, може да се изтискат с тензух отново плодовете. При мен имаше доста останал сок.
Захар се слага, колкото милилитра сок излезе. От 1 кг плодове (измерен с костилки), при мен излезе 400 мл сок. Сложих ги в малка тенджерка и прибавих 400 г захар. Ако излезе повече сок сложете повече захар. Вари се докато захарта се разтвори.
Ако правите големи количества може да си запечатате в шишета и леко да ги заварите.
Сокът е много сладък (концентрат), затова се разрежда с малко вода преди консумация.
Поднася се охладен.