Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Пълнени кюфтета по турски

Пълнени кюфтета по турски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пълнени кюфтета по турски11 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
20
"Ето ги световноизвестните Ичли кюфте, майсторска рецепта за големи лакомници"

Необходими Продукти

  • За плънка
  • кайма - 400 г
  • лук - 1/2 глава
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • орехи - 160 г.
  • кимион - 1 ч.л. млян
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • лют червен пипер - на вкус, на люспи
  • олио - 5 с.л.
  • За обвивка
  • булгур - 1 ч.ч.
  • грис - 1 ч.ч. пшеничен
  • кайма - 200 г
  • яйце - 1 бр. XL (или 2 малки)
  • брашно - 1 ч.ч.
  • лук - 1/2 глава
  • кимион - 1 ч.л. млян
  • лют червен пипер - на вкус
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • вода - 2 ч.ч. гореща
  • Още
  • олио - за пържене
  • домати - за гарнитура
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе плънката, като нарежете лука на дребно, а орехите смелите или накълцате на ситни трохи, но не и прекалено фини. Ако ги мелите, внимавайте да не станат на каша, най-добре е с нож, но изисква повече време.

Запържете лука в 5 с.л. олио и щипка сол, докато поомекне. Сложете каймата овкусена с кимион, черен и лют пипер и сол. Бъркайте, докато стане на трохи, и добавете доматеното пюре и 1 с.л. водичка и оставете да се готви още 3-4 минути на умерен огън. Накрая сипете орехите и бъркайте още минута-две. Оставете плънката да се охлажда.

Обвивката за турските кюфтета пригответе като залеете булгура със двете чаши гореща вода, похлупете с капак и оставете да поеме водичката и да омекне. Ако вашият булгур е едър, трябва да го смелите.

В купа смесете каймата с лука - настърган, и подправките плюс солта. Чукнете яйцето и сипете гриса, доматеното пюре, брашното и омекналия булгур. Разбъркайте хубаво до хомогенна смес. Тя не трябва да е много гъста, нито прекалено рядка, за да бъде лесно впоследствие оформянето на кюфтетата.

Взимайте от сместа за обвивката, колкото се побира в шепата ви, сплесквайте и поставяйте по лъжица от плънката, след което загръщайте краищата и ги прищипвайте придавайки първо овална форма, а след това издърпвайки леко крайчетата, за да се получи форма на лимон.

Работете с мокри ръце, за да не ви лепне, най-удобно е да поставите в близост съд с вода, в който да ги топвате след всяко следващо кюфте. Ще ви се получат около 20 броя.

Изпържете в обилно количество олио загрято на умерен огън до златист загар.

Изваждайте с решетъчна лъжица и поставяйте върху хартия, за да се абсорбира излишната мазнина.

Поднесете вкусните кюфтета с резени домат, доматена салата или салца.

Добър апетит!

*Рецептата е адаптирана от Delicious with Valya and Irina

Оригиналното име на турските пълнени кюфтета е Ичли кюфте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: