Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови кюфтета»Класическа рецепта за вкусни кюфтета от тиквички

Класическа рецепта за вкусни кюфтета от тиквички

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Класическа рецепта за вкусни кюфтета от тиквички
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
23
"Като малката черна рокля - класиката винаги ще е на мода"

Необходими Продукти

  • За кюфтетата
  • тиквички - 5 бр.
  • сирене - 150 г, твърдо саламурено
  • кашкавал - 80 г
  • яйца - 3 бр.
  • галета - 1/2 ч.ч.
  • копър - 1/2 връзка, пресен
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л., прясно смлян
  • галета - за овалване
  • олио - за пържене
  • За млечния сос
  • цедено кисело мляко - 450 г
  • чесън - 3 скилидки чесън
  • копър - нарязан пресен
  • семена от резене - 1 - 2 щипки, по желание
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме тиквичките и ги обелваме. Ако са домашни, настъргваме с кората. За да ги отцедим от водата по-лесно, следвам следната тактика.

Работя върху памучна кърпа. Настъргвам тиквичките директно върху нея. След това прегъвам краищата и я навивам, като изцеждам водата, отделила се от зеленчука. Кърпата чудесно попива влагата и става по-бързо.

Развивам кърпата и изсипвам рендосаните тиквички в купа.

Към тях прибавям настърганите сирене и кашкавал, нарязания на ситно копър, подправките и галетата.

На яйцата отделям жълтъците от белтъците. Жълтъците прибавям към сместа, а белтъците разбивам на сняг и оставям в отделен съд.

Смесваме добре всички компоненти и оформяме кюфтетата. Текстурата не трябва да лепне по пръстите, затова, ако се налага, добавете още галета. Колкото по-суха е сместа, толкова по-малко мазнина ще поемат кюфтетата при пържене.

Приготвяме си две чинии за потапяне на кюфтетата при пържене - с галета и белтъци, и една, постлана с домакинска хартия.

Овалваме тиквените кюфтета първо в галетата, после в разбитите белтъци и отново в галетата.

Пържим в сгорещена мазнина от двете страни до до получаването на приятен лек златист загар, като внимаваме да не препържваме.

За млечния сос запичаме леко семената от резенето, които ще подсилят аромата на млечно-чесновия сос. Поставяме ги още топли в хаванче и стриваме на ситно. Прибавяме сол и скилидките чесън. Добавяме изцеденото кисело мляко и ситно нарязания пресен копър.

Зеленчуковите кюфтета сервираме както топли, така и като студено предястие, гарнирани с млечно-чесновия сос.

Съвет: Това, което харесвам в тази рецепта, е, че кюфтетата си приличат по форма на такива, а не с нехарактерна за кюфтета извънземна форма, излята от лъжица и напоени с мазнина.

В повечето случаи ги приготвям със сирене, но ако това не е вашият вкус, то съвсем спокойно можете да го изключите или промените с други съставки- извара, сварени картофи, пармезан и други.

Класическата рецепта за вкусни кюфтета от тиквички е много сполучлива.

В сезона на тиквичките опитай непременно и рецептите ни за крокети от тиквички или тези вкусни рулца от тиквички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#215252
Потребител#215252
Здравейте,може ли вместо галета да сложа овесени ядки
14.06.2018 10:23
1
1
Покажи всички подкоментари
Потребител#215171
Потребител#215171
Здравейте, може ли във фурна да се пекат кюфтенцата ?
Благодаря !
13.06.2018 10:19
7
3
Покажи всички подкоментари
Йозлям Кадирова
Йозлям Кадирова
Тази рецепта доказа, че не винаги се налага да притежаваме невероятни кулинарни умения, за да сготвим нещо вкусно. 5*
13.06.2018 00:34
3
2
Покажи всички подкоментари
Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Браво за рецептата.
12.06.2018 16:31
1
1
Покажи всички подкоментари
Яница Николова
Яница Николова
Вкусни!
11.06.2018 15:03
1
Покажи всички подкоментари