Начин на приготвяне
Кокошката/ петелът се обтриват със сол и черен пипер и се залива с вода, за да ври. Ако предпочитате, може да направите птицата на порции и да не е цяла.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото до златисто. Слага се и оризът и когато се запържи леко, се слага черен пипер, нарязаният магданоз и сол.
С готовата смес от ориз и лук се правят сармички със зелевите листа. Те не трябва да са стегнати много, за да може да има място оризът да набъбне.
В тенджера се слага полусвареният петел/кокошка и около него се нареждат готовите сармички. Заливат се с бульона (да покрие сармите), добавя се свинската мас (за да станат по-вкусни) и нарязаните на кубчета домати.
Затискат се с чиния и се оставят на бавен огън, докато петелът се свари.
След като всичко увря, извън рецептата добавих 1 с.л. брашно размито в малко вода, за да се сгъсти сосът.