Начин на приготвяне
Лукът се почиства и измива много добре. Нарязва се на ситно.
В тенджера се слага 1 л. вода. Прибавя се сол.
След като заври, се прибавя лука.
Лападът се измива много добре. С ножица се премахва жилката на всяко листо. Нарязва се на едро.
След като лукът поомекне, се прибавя нарязаният лапад.
Оризът се измива до бистра вода и се прибавя към лапада.
Сиренето се натрошава на ситно и се прибавя в тенджерата лапад с ориз.
Разбърква се много добре, като вода не се прибавя.
Прибавя се джодженът, девесилът, нарязаният на ситно магданоз, червен пипер, сол и олио.
Разбърква се много добре и се изсипва в подходяща тава.
Пече се в предварително загрята фурна 40 мин на 180°C.
Яйцата се разбъркват на пяна.
Прибавя се киселото мляко и содата.
Разбърква се много добре.
След като мусаката с ориз е полуготова, се залива с киселото мляко с яйца.
Мусаката от лапад се пече се 20 мин на 180°C.